HOOFDPUNTEN
- Consumenten willen steeds meer video-content zien
- De explosie van video-content
- Lengte is altijd belangrijk voor content
- De Video Live Streaming-industrie is in 2020 met 99% gestegen
- We kunnen tegenwoordig niet meer zonder beeld
Als ondernemer wil je graag zichtbaar zijn met je bedrijf. Het is daarbij belangrijk dat je klantenkring weet waar je als bedrijf voor staat. Dit kan je doen op veel verschillende manieren. Een van de belangrijke hiervan is video.
In 2021 zullen video’s meer dan ooit de online ruimte beheersen. Van merkvideo ’s tot live video’s en algemene video-content. Video’s hebben in het jaar 2020 een enorme boost gekregen. De statistieken zijn verbluffend.
De meerderheid van de consumenten willen steeds meer videocontent zien van een merk, persoon of bedrijf waar hun interesse ligt. Nog verbazingwekkender is een recente YouTube-enquête waaruit bleek dat 50% van de millennials en generatie Z-gebruikers zegt dat ze “niet zouden kunnen leven” zonder video in hun leven.
De explosie van videocontent gaat hand in hand met de behoefte eraan. De enige vraag die onbeantwoord blijft, is of de merkinhoud meebeweegt met de steeds veranderende honger naar typische videocontent.
In dit bericht
Video’s worden nog korter
Dit jaar heb we veel meer tijd besteed aan het bekijken van video’s op Instagram en YouTube dan de voorgaande jaren. Daarbij werd het steeds duidelijker dat men van nature aangetrokken wordt tot kortere video’s. Kijkers waarderen video’s die gemakkelijk en eenvoudig te consumeren zijn. Video’s moeten ook de aandacht van de kijker trekken in de eerste vijf tot zes seconden.
Lengte is altijd belangrijk geweest voor makers van inhoud, of het nu gaat om tekst, audio of video. Hoe langer een stuk duurt, hoe beter ze zich kunnen uiten en het publiek versteld doen staan. De tolerantie voor langere video’s is de afgelopen jaren gedaald en makers van content hebben steeds minder bewegingsruimte. De oplossing? Meer innovatie.
Stop-motionvideo’s zijn op de voorgrond getreden met de nieuwe realiteit. Men verwacht dat op basis van het succes dat het heeft opgeleverd, deze trend ervoor zorgt dat steeds meer merken het in 2021 zullen gaan gebruiken.
Animatievideo’s vallen ook op als een innovatie die steeds meer bedrijven gebruiken om hun boodschap met succes door te geven. Dit terwijl ze nog steeds innovatief genoeg zijn om de kwaliteit van hun merk in de hoofden van hun kijkers te prenten.
Augmented Reality is ook steeds sterker aanwezig op de plek voor advertenties en video-inhoud. Van alle toekomstige technologische uitvindingen die wordt voorspeld, is AR in 2020 misschien wel de meest voorkomende.
Tim Cook, CEO van Apple, heeft gezegd dat AR op een dag net zo belangrijk zal zijn in ons dagelijks leven als “drie maaltijden per dag eten”. Het ziet ernaar uit dat zijn voorspelling wellicht uitkomt.
Langere video’s zijn niet bepaald uit de mode; ze vereisen een veel creatievere, “in your face” -kwaliteit om de kijker betrokken te houden. Merken kunnen vaak af en toe zulke boeiende video’s uitbrengen.
Door gebruikers gegenereerde video’s worden mainstream
Door gebruikers gemaakte inhoud ( UGC) oftewel (User-generated-Content ) is de afgelopen jaren in belang toegenomen. 2020 leek echter het doorbraakjaar te zijn voor UGC’s, waar we zagen dat merken het breder gingen gebruiken.
Uit een recent onderzoek is gebleken dat 81% van de klanten wordt beïnvloed om een product, dienst, abonnement of lidmaatschap te kopen door een bericht van een vriend op sociale media of een familielid. De kern achter het succes van UGC’s is het subtiele wantrouwen dat mensen hebben voor merkmarketing vanwege steeds meer onethische marketingpraktijken.
Het is wellicht effectiever om loyale klanten of kijkers over uw merk te laten praten dan alles wat u over uw merk kunt zeggen. Deze manier wordt ook wel het proces van “Trust Construction” genoemd. UGC’s zijn een geweldige manier om vertrouwen op te bouwen in de geest van de klant. Dit is vooral effectief wanneer de gebruiker die de inhoud maakt, vinbaar en toegankelijk is voor andere gebruikers van je platform. In 2021 zullen UGC’s zeker nog meer exploderen in de videoscène.
Samenwerkingsvideo’s en live video worden mainstream
De Video Live Streaming-industrie is in 2020 met 99% gestegen. Laat die statistiek maar even tot je doordringen. Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat merken serieus moeten kijken naar het genereren van meer live streaming-inhoud in 2021. De impact van livestreaming op diverse industrieën in 2020 is bemoedigend.
Live video’s creëren ook ruimte voor samenwerking met je eigen gebruikers en andere professionals. De populariteit van content voor samenwerking via videoconferenties in 2020 duidt op een groei van die trend in 2021. Dit soort video overlapt met influencer-marketing in 2020. Merken maken tegenwoordig steeds meer samenwerkingsvideo’s met influencers. Het succes van deze samenwerking zal naar verwachting leiden tot meer vergelijkbare video-inhoud voor zowel advertenties als reguliere inhoud. Samenwerkingsvideo’s kunnen ook leden van je publiek bevatten. Deze strategie doet ook dienst als UGC’s en zal zeker vergelijkbare, zo niet meer tastbare resultaten opleveren.
Samenwerkingsvideo’s kunnen op zichzelf staan, maar in combinatie met het enorme succes van livevideo’s in 2020, zou het de betrokkenheid van merken in 2021 kunnen verdubbelen.
De corona-crisis raakt steeds meer onder controle, maar is nog niet helemaal voorbij. De effecten zullen zeker tot ver in 2021 te voelen zijn voor iedereen. Daarom is het geen verrassing dat de trends die dit jaar zijn gestegen, pas in 2021 meer zullen exploderen.
Conclusie
Video is beeld en we kunnen tegenwoordig niet meer zonder beeld. Beeld zegt zoveel meer dan woorden. Het is makkelijker te consumeren dan lezen en de aandachtspanne hoeft niet groot meer te zijn. Video-content consumeert nou eenmaal veel makkelijker en blijft daarbij veel langer hangen. Een zogenoemde win-win situatie.