HomeNieuwsBedrijfsopvolging in nieuwe kabinet mogelijk flink duurder

Bedrijfsopvolging in nieuwe kabinet mogelijk flink duurder

-


HOOFDPUNTEN

  • Bedrijfsopvolgingsregeling staat onder druk
  • Huidige regeling tot 1.1 miljoen vrijgesteld van belasting
  • Linkse partijen willen van de regeling af
  • Rechtse partijen willen de regeling verbeteren

Bedrijfsonvername regeling

Bedrijfsovername bij familiebedrijven kan na de verkiezingen mogelijk flink duurder uitpakken dan nu het geval is. De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is namelijk punt van discussie bij de verschillende partijen. Vooral links wil van de regeling af, terwijl rechts (CDA, VVD en ChristenUnie) de regeling willen verbeteren. De regeling staat al een tijdje onder druk, waardoor er een grote kans is dat de regeling tijdens de formatie van tafel wordt geveegd.

Nu is het zo dat als de onderneming wordt geschonken of geërfd je een volledige vrijstelling kan krijgen tot een waarde van 1,1 miljoen Euro. Als je voor de vrijstelling in aanmerking komt dan betaal je als bedrijfsopvolger minder belasting. De voornamelijk linkse partijen vinden dit vermogensongelijkheid met risico op belastingontwijking, ze willen daarom helemaal van de BOR regeling af. De vrijstelling zou dan van 1,1 miljoen naar nul gaan. Zonder vrijstelling moet je schenk- of erfbelasting betalen bij overlijden, dit valt onder het vermogen en het tarief daarvoor is nu 20%, een flinke verhoging dus.

De onzekerheid over de BOR regeling zorgt ervoor dat 44 procent van de familiebedrijven aanleiding ziet om de bedrijfsovername te vervroegen, terwijl 56 procent er voor kiest om het uit te stellen aldus een onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit.

Alex
Alexhttp://biztrends.nl
Mede-oprichter van BizTrends