HomeNieuwsCPB verwacht economische groei van 2.2 procent

CPB verwacht economische groei van 2.2 procent

-


HOOFDPUNTEN

  • Het CPB verwacht 2.2% groei in 2021
  • Werkloosheid groeit minder hard tot maximaal 5%
  • Marginale loonstijging van 1.5% tov. 3-6% normaal
  • Overheidssteun staat nieuwe bedrijvigheid in de weg

CPB verwacht lichte groei
Increasing graph with coins in background

Het CPB verwacht dit jaar een economische groei van 2,2%, dit aantal is naar benden bijgesteld, eind 2020 werd er nog een groei van 2.8% verwacht. Voor 2022 wordt een groei van 3.5 % verwacht volgens de plannen die van het Centraal Planbureau.

Het economische herstel lijkt in zicht, maar de gevolgen werken nog wel flink door in de raming van het CPB. Ze gaan ervan uit dat in Nederland en andere Europese landen de vaccinatiegraad geleidelijk oploop en de coronamaatregelen kunnen worden afgeschaald.

Werkeloosheid loopt minder hard op

De gevreesde werkeloosheid ten gevolge van de coronacrisis lijken in de laatste ramingen mee te vallen. Verwacht wordt dat het aantal werkelozen dit jaar stijgt naar 5% om vervolgens weer te zakken naar 4.5 %. De huidige werkloosheid ligt op 3.6%, dat zijn 340.000 werkelozen.

Het laat de veerkracht zien van de Nederlands economie, hoewel er enkele sectoren zijn die het heel erg zwaar hebben doet de economie het over de hele breedte relatief goed. De economische gevolgen zullen ook als straks het virus onder controle is nog wel even door blijven werken.

De loonstijging blijft nog wel achterwege en drukt daarmee ook de koopkracht. De loonstijgingen vallen dit jaar en volgend jaar terug naar 1.5%, maar mede dankzij een lastenverlichting stijgt de koopkracht dit jaar met 0.7%, volgend jaar daalt de koopkracht met 0.1%.

Overheidssteun

Het CPB vind dat als de beperkende coronamaatregelen worden opgeheven het steunbeleid snel moet worden afgebouwd. Overheidssteun is bedoeld om bedrijven overeind te houden, maar als dit te lang duurt kan het schadelijk zijn en staat het herstel in de weg.

Als de coronamaatregelen aanhouden is het stoppen met de steunmaatregelen ook wenselijk. Naarmate een crisis langer duurt neemt de effectiviteit van de overheidssteun af als dat gericht is op het behoud van banen en bedrijven. Het staat herstel en vernieuwde bedrijvigheid in de weg.

Het steunpakket van de overheid zoals de NOW, TONK, Tozo en andere fiscale maatregelen komen dit jaar op ongeveer 30 miljard euro, plus nog eens 12 miljard voor onder meer belastinguitstel.

Drie scenario’s

Het CPB heeft naast het bovenstaande basisscenario ook een positief en een negatief scenario uitgewerkt. In het positieve scenario hersteld de economie sneller na het opheffen van alle maatregelen.

In het pessimistische scenario houd het CPB rekening met een nieuwe uitbraak van andere coronavarianten waardoor nieuwe restricties zorgen voor een dalende economie en groeiende werkeloosheid.

Alex
Alexhttp://biztrends.nl
Mede-oprichter van BizTrends