HomeNieuwsInvesteren in aandelen als beginner

Investeren in aandelen als beginner

-


HOOFDPUNTEN

 • Het eerste dat je moet overwegen, is hoe je in aandelen kunt gaan beleggen
 • De aandelenmarkt is geen plaats voor geld dat je in de komende vijf jaar misschien nodig zal hebben
 • De meeste online effectenmakelaars hebben handelscommissies geschrapt
 • Je hoeft geen buitengewone dingen te doen om buitengewone resultaten te behalen

pexels anna nekrashevich 6801874 1 1

Als je als beginner klaar bent om te beleggen in de aandelenmarkt, en je eigenlijk afvraagt waar je moet beginnen, bent je bij Biztrends aan het juiste adres.

Er zijn een behoorlijk wat zaken wat je moet weten voordat je begint met beleggen. Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor het investeren van je geld in de aandelenmarkt om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier doet.

Bepaal uw investeringsaanpak

Het eerste dat je moet overwegen, is hoe je in aandelen kunt gaan beleggen. Sommige beleggers kiezen ervoor om individuele aandelen te kopen, terwijl anderen een minder actieve benadering volgen.

Probeer jezelf eerst eens af te vragen welke van de onderstaande beweringen jou het beste omschrijft?

 • Ik ben een analytisch persoon en vind het leuk om cijfers te kraken en onderzoek te doen.
 • Ik haat wiskunde en wil niet veel “huiswerk” doen.
 • Ik heb elke week wel een paar uurtjes over om te beleggen op de aandelenmarkt.
 • Ik lees graag over de verschillende bedrijven waarin ik kan investeren.
 • Ik ben een drukke professional en heb geen tijd om aandelen te leren analyseren.

Het goede nieuws is dat, ongeacht met welke van deze uitspraken je het eens bent, je nog steeds een uitstekende kandidaat bent om een ​​aandelenbelegger te worden. Het enige dat zal veranderen, is het ‘hoe’.

De verschillende manieren om op de aandelenmarkt te investeren

Individuele aandelen: Je kunt in individuele aandelen beleggen als – en alleen als – je de tijd en de voorkeur hebt om aandelen voortdurend grondig te onderzoeken en in de gaten te houden. Als dit het geval is, raden we je 100% aan om dit te doen. Het is heel goed mogelijk voor een slimme en geduldige belegger om de markt in de loop van de tijd te verslaan. Aan de andere kant, als zaken als kwartaalcijfers en gematigde wiskundige berekeningen niet aantrekkelijk klinken, is het absoluut aan te raden om te beleggen met een meer passieve benadering.

Indexfondsen: naast het kopen van individuele aandelen, kan je ervoor kiezen om te beleggen in indexfondsen die een aandelenindex volgen zoals de AEX. Als het gaat om actief versus passief beheerde fondsen, geven we over het algemeen de voorkeur aan het laatste (hoewel er zeker uitzonderingen zijn). Indexfondsen hebben vaak aanzienlijk lagere kosten en zijn vrijwel gegarandeerd evenredig met de langetermijnprestaties van hun onderliggende indexen.

Aandelen-adviseurs: een andere optie die de afgelopen jaren enorm in populariteit is toegenomen, is de robo-adviseur. Een robo-adviseur is een makelaardij die in principe je geld namens jou belegt in een portefeuille van indexfondsen die past bij je leeftijd, risicotolerantie en investeringsdoelen. Niet alleen kan een robo-adviseur jou investeringen selecteren, maar vele zullen je efficiëntie in het beleggen optimaliseren en automatisch wijzigingen en monitoren.

Bepaal hoeveel u in aandelen belegt

Laten we het eerst hebben over het geld dat je niet in aandelen zou moeten investeren. De aandelenmarkt is geen plaats voor geld dat je in de komende vijf jaar misschien nodig zal hebben.

Hoewel de aandelenmarkt op de lange termijn vrijwel zeker zal stijgen, is er op korte termijn gewoon te veel onzekerheid over de aandelenkoersen. In feite is een daling van 20% in een bepaald jaar niet ongebruikelijk. In 2020, tijdens de COVID-19-pandemie, kelderde de markt met meer dan 40% en veerde binnen een paar maanden terug naar een recordhoogte.

Laten we het nu hebben over wat u met uw belegbare geld kunt doen – dat wil zeggen, het geld dat je de komende vijf jaar waarschijnlijk niet nodig zult hebben. Dit is een concept dat bekend staat als asset allocatie, en hier spelen een aantal factoren een rol. Jou leeftijd is een belangrijke overweging, evenals je specifieke risicotolerantie en investeringsdoelstellingen.

Laten we beginnen met je leeftijd. Het algemene feit is dat, naarmate je ouder wordt, aandelen geleidelijk een minder aantrekkelijke plaats worden om je geld te bewaren. Als je jong bent, heb je decennia voor de boeg om eventuele ups en downs in de markt te doorstaan. Dit is namelijk niet het geval als je met pensioen bent en afhankelijk bent van je beleggingsinkomsten.

Een korte vuistregel die je kan helpen bij het vaststellen van hoeveel geld je wil investeren.

Neem je leeftijd en trek deze af van 110. Dit is namelijk het geschatte percentage van je te beleggen geld dat in aandelen zou kunnen worden gestort. De rest moet in vastrentende waarden zoals obligaties of hoogrentende cd’s zitten. Je kunt deze ratio vervolgens naar boven of naar beneden aanpassen, afhankelijk van je specifieke risicotolerantie.

Stel dat je bijvoorbeeld 40 jaar bent. Deze regel suggereert dat 70% van je belegbare geld in aandelen moet zijn, en de andere 30% in vastrentende waarden. Als je meer een risiconemer bent of van plan bent om na een bepaalde pensioenleeftijd te werken, wilt je deze ratio misschien verschuiven ten gunste van aandelen. Aan de andere kant, als je niet van grote schommelingen in je portefeuille houdt, wilt je deze misschien in de andere richting wijzigen.

Open een beleggingsrekening

Al het advies over beleggen in aandelen voor beginners doet je niet veel goed als je geen ruimte hebt om daadwerkelijk aandelen te kopen. Hiervoor heb je een gespecialiseerd type account nodig, een brokerage-account genaamd.

Deze accounts worden aangeboden door bedrijven zoals BUX, ABN-Amro en EasyBroker. En het openen van een brokerage-account is meestal een snel en makkelijk proces dat slechts enkele minuten duurt. Je kunt eenvoudig geld op je zogenaamde effectenrekening storten via elektronische overboeking.

Het openen van een brokerage-account is over het algemeen eenvoudig, maar je moet een aantal dingen overwegen voordat je een bepaalde broker kiest:

Accounttype

Bepaal eerst het type brokerage-account dat je nodig hebt. Voor de meeste mensen die gewoon willen proberen te leren beleggen op de aandelenmarkt, betekent dit dat je moet kiezen tussen een standaard brokerage-account en een individuele pensioenrekening (IRA). Met beide accounttypen kunt je aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s kopen. De belangrijkste overwegingen hier zijn waarom je in aandelen belegt en hoe gemakkelijk je toegang wilt hebben tot je geld.

Als je gemakkelijk toegang wilt tot je geld, gewoon investeert voor een regenachtige dag, of meer wilt investeren dan de jaarlijkse IRA-limiet, wil je waarschijnlijk een standaard brokerage-account.

Aan de andere kant, als het je doel is om een ​​pensioenreserve op te bouwen, is een IRA een geweldige manier om te kiezen. Deze accounts zijn er in twee hoofdvarianten – traditionele en Roth IRA’s – en er zijn enkele gespecialiseerde soorten IRA’s voor zelfstandigen en eigenaren van kleine bedrijven, waaronder de SEP IRA en SIMPLE IRA . IRA’s zijn zeer fiscaal gunstige plekken om aandelen te kopen, maar het nadeel is dat het moeilijk kan zijn om je geld op te nemen op korte termijn.

Vergelijk kosten en kenmerken

De meeste online effectenmakelaars hebben handelscommissies geschrapt, dus de meeste (maar niet alle) bevinden zich op hetzelfde speelveld als het gaat om kosten.

Er zijn echter nog een aantal andere grote verschillen. Sommige makelaars bieden klanten bijvoorbeeld een verscheidenheid aan educatieve tools, toegang tot onderzoek op beleggingsgebied en andere functies die vooral handig zijn voor nieuwere investeerders. Anderen bieden de mogelijkheid om op buitenlandse beurzen te handelen. En sommige hebben fysieke filiaalnetwerken, wat handig kan zijn als je persoonlijke investeringsbegeleiding wilt.

Daarnaast heb je te maken met de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van het handelsplatform die je kiest. Ik heb er nogal wat van gebruikt en kan je uit de eerste hand vertellen dat sommige veel “onhandiger” zijn dan andere. Velen zullen je een demo-versie laten proberen voordat je geld vastlegt, en als dat het geval is, raad ik je het ten zeerste aan.

Kies je aandelen

Nu we de vraag hebben beantwoord hoe je aandelen koopt, zijn hier vijf aandelen om je op weg te helpen als je op zoek bent naar een aantal beginnersvriendelijke investeringsideeën.

Natuurlijk kunnen we in slechts een paar alinea’s niet alles bespreken waar je rekening mee moet houden bij het selecteren en analyseren van aandelen, maar hier zijn de belangrijke concepten die je onder de knie moet krijgen voordat je aan de slag gaat:

Diversifieer je portefeuille.

 • Investeer alleen in bedrijven die je begrijpt.
 • Vermijd aandelen met een hoge volatiliteit totdat u het beleggen onder de knie hebt.
 • Vermijd altijd penny-voorraden.
 • Leer de basisstatistieken en concepten voor het evalueren van aandelen.

Het is een goed idee om het concept van diversificatie te leren kennen, wat inhoudt dat je verschillende soorten bedrijven in je portefeuille moet hebben. Ik zou echter waarschuwen voor te veel diversificatie. Blijf bij bedrijven die je begrijpt – en als blijkt dat je goed bent in (of vertrouwd bent met) het evalueren van een bepaald type aandeel, is er niets mis met één bedrijfstak die een relatief groot deel van je portefeuille uitmaakt.

Het kopen van flitsende snelgroeiende aandelen lijkt misschien een geweldige manier om snel geld te verdienen (en dat kan het zeker zijn), maar ik zou je willen adviseren om hiermee te wachten totdat je een beetje meer ervaring hebt. Het is verstandiger om een ​​”basis” voor je portefeuille te creëren met solide, gevestigde bedrijven.

Als je in individuele aandelen wilt beleggen, moet je je vertrouwd maken met enkele basismanieren om ze te analyseren. Onze gids voor waardebeleggen is een geweldige plek om te beginnen. Daar helpen we je aandelen te vinden die worden verhandeld tegen aantrekkelijke waarderingen.

Ga door met investeren

Hier is een van de grootste geheimen van beleggen, met dank aan het Orakel van Omaha zelf, Warren Buffett. Je hoeft geen buitengewone dingen te doen om buitengewone resultaten te behalen. (Opmerking: Warren Buffett is niet alleen de meest succesvolle langetermijnbelegger aller tijden, maar ook een van de beste bronnen van wijsheid voor jouw beleggingsstrategie.)

De meest trefzekere manier om geld te verdienen op de aandelenmarkt is door tegen redelijke prijzen aandelen van grote bedrijven te kopen en de aandelen vast te houden zolang de bedrijven groot blijven (of totdat je het geld nodig hebt). Als je dit doet, zal je gaandeweg enige bewegelijkheid ervaren, maar na verloop van tijd zult je uitstekende beleggingsrendementen behalen.