HomeNieuwsBijna helft meer faillissementen verwacht in 2021

Bijna helft meer faillissementen verwacht in 2021

-


HOOFDPUNTEN

  • 44% stijging in faillissementen tov. 2020
  • Dat zijn 5000 bedrijven
  • WHOA wet moet faillissementen beperken

44% toename faillissementen

Het aantal bedrijven dat dit jaar failliet gaat neemt dit jaar met maar liefst 44% toe is de verwachting van kredietverzekeraar Atradius. Door de coronacrisis zullen er dit jaar flink meer bedrijven omvallen dan in 2020 het geval was. Vorig jaar was er zelfs nog een afname in faillissementen, onder meer door de steun van de overheid.

Veel bedrijven die vorig jaar nog steun kregen redden het dit jaar waarschijnlijk niet, waardoor er naar verwachting ongeveer 5000 bedrijven failliet zullen gaan tov. 3500 in 2020. De stijging van 44% is enorm, maar door de steun die ondernemers vorig jaar kregen is dit beeld wel wat vertekend.

Ondanks deze zorgwekkende cijfers doet Nederland het ten opzichte van andere landen niet slecht, de overheid heeft effectief ingegrepen met fiscale steun en de NOW regeling waardoor de lonen konden worden doorbetaald, hierdoor is de werkloosheid ook nauwelijks opgelopen.

WHOA

Vanaf 1 januari geld er een nieuwe wet, de WHOA. Deze wet moet faillissementen zien te voorkomen, door onderhandse afspraken te maken om de schulden die er zijn te saneren. De schuldenaar zelf, maar ook schuldeisers, aandeelhouders en ondernemingsraden kunnen er voor kiezen een WHOA-traject te starten. Een deskundige die aan wordt gewezen maakt dan een akkoord met alle partijen. Opmerkelijk is dat het ook schuldeisers kan binden die niet hebben ingestemd met het WHOA-traject.

Alex
Alexhttp://biztrends.nl
Mede-oprichter van BizTrends