HOOFDPUNTEN
- Gebruik de juiste uitrusting
- Neem afleveringen op in de kleinste en meest stille kamer
- Plaats je microfoon op dezelfde hoogte als je mond
- Gebruik geluidseffecten alleen als de inhoud erom vraagt
- Maak een testopname voordat je officieel aan je aflevering begint
Het maken van een podcast vergt wat oefening, maar je kunt veel beginnersfouten overslaan met deze tips voor het maken van een podcast. Geen enkele hoeveelheid bewerking zal ervoor zorgen dat vreselijke bron-audio geweldig klinkt, dus oefen deze to-the-point strategieën om vanaf het begin nette podcast-opnames vast te leggen.
De beste opnametips voor podcasts
Een goede podcast-opname hangt af van de juiste geluidsopzet. Met onderstaande tips loodsen we jou door het gehele proces om de perfecte podcast-aflevering te maken.
In dit bericht
Gebruik de juiste uitrusting
Je kunt op een eenvoudige manier een podcast opnemen met de microfoon van je laptop, maar we raden je dit niet aan. Je hebt specifieke podcastapparatuur nodig om professionele en heldere audio op te nemen. Wij hebben de voorkeur gegeven aan USB-microfoons met een koptelefoonaansluiting, omdat het belangrijk is om te luisteren terwijl je opneemt, dus je kunt er nu net zo goed aan wennen. Combineer een van deze microfoons met een gesloten koptelefoon die past bij je budget en een microfoonstandaard en u zult een geweldige start maken!
Vergeet niet op te warmen
Het lijkt onlogisch, maar het opnemen van een podcast-aflevering vereist veel praten. In plaats van je podcast koud in te gaan, kun je je mond en stembanden opwarmen door je script te oefenen of een paar tongbrekers te zeggen. Een goede warming-up zal je verhaal verbeteren en voorkomen dat je over woorden struikelt. Er is niets beters dan je punten de eerste keer foutloos uit te spreken.
Neem op in een stille kamer
Neem je Podcast op in de meest stille kamer die er is om omgevingsgeluid en echo’s te voorkomen. Sluit je ramen en deuren, zet alle machines of apparaten uit die constant geluid maken. Vul je opnameomgeving met zachte voorwerpen (banken, kussens, vloerkleden, enz.) Dit zorgt ervoor dat het geluid geabsorbeerd wordt.
Maak een kort geluidsprofiel
Pauzeer vier of vijf seconden aan het begin van je opname om een ruisprofiel te maken. Blijf absoluut stil en verwijder alle omgevingsgeluiden. Je kunt dit moment van stilte tijdens het bewerken gebruiken om achtergrondgeluiden te herkennen en te verwijderen door de tutorial van The Audacity To Podcast te volgen.
Pas de juiste microfoontechnieken toe
Plaats je microfoon op dezelfde hoogte als je mond. Ga dan een paar centimeter naar achteren zitten en houd het popfilter tussen je mond en de microfoon. Concentreer je vervolgens op de afstand van je mond tot de microfoon-opstelling en pas je lichaam aan voor het gewenste volumeniveau. Onthoud dat hoe dichter je bij de microfoon bent, hoe luider je stem zal klinken. Hoewel je het volumeniveau van je stem tijdens de postproductie kunt wijzigen om het constant te houden, kunt je je bewerkingstijd verkorten door uw mond tijdens het opnemen op dezelfde afstand van de microfoon te houden.
Let op je volumeniveau
Omdat je de microfoonafstand constant houdt, kun je de volumeniveaus controleren terwijl je opneemt. De meeste opnamesoftware geven je niveaus weer als een schaal van groen, geel tot rood. Houd je volume in het groene gedeelte voor je normale gespreksstoon en gele gedeelten wanneer je nadruk moet leggen. Blijf uit het rode gedeelte, anders wordt je geluid vervormd.
Let op je ademhaling
We moeten allemaal ademen, maar door het geluid van je ademhaling te regelen, voorkom je dat grote ademgeleluiden je opname verstoren. Voor een stillere ademhaling ga je rechtop zitten, probeer je minder diep in te ademen of beweeg je je mond helemaal weg van de microfoon als je diep moet ademen.
Houd je lichaam stil
Als je je lichaam beweegt, ontstaat er achtergrondgeluid tijdens het opnemen. Probeer stil te blijven zitten in je stoel met je voeten stevig aan de grond. Verplaats geen dingen op je bureau. Als je je aantekeningen op papier afdrukt, verplaats ze dan ook zo stil mogelijk.
Los geluidsproblemen vroegtijdig op
Maak een testopname voordat je officieel aan je aflevering begint. Als er een probleem is met de microfoon van je gast of als je geluiden van buiten kunt horen, probeer dan niet door te schakelen. Ontdek en los audioproblemen vanaf het begin op of wacht zelfs om op te nemen. Het ergste scenario is het opnemen van een volledige aflevering om er later achter te komen dat er een groter probleem is dat u tijdens het bewerken niet kunt oplossen.
Neem op met een koptelefoon (ook je gast)
Je kan een podcastaflevering zonder koptelefoon opnemen, maar daardoor zul je waarschijnlijk veel audiofeedback opvangen. Laat iedereen een koptelefoon dragen, zodat u geen kostbare uren hoeft te verspillen aan het opschonen.
Hoewel een set oordopjes voldoende is, raden we aan om de oren volledig te bedekken. Ons favoriete paar is van Sony.
Sony MDR7506-hoofdtelefoon
Professionele koptelefoon met groot membraan
Blijf stil terwijl uw gasten praten
Het is verleidelijk om eenvoudige zinnen als ‘ja’ en ‘goed’ en ‘oké’ in te voeren terwijl je gasten aan het woord zijn. Dat zijn natuurlijke delen van taal die we gebruiken zonder het te beseffen, maar ze kunnen je luisteraars afleiden. Ja, je kunt ze tijdens het bewerken verwijderen, maar dat is veel onnodig werk. Het is gemakkelijker om jezelf te trainen om tussenwerpsels te beperken en je gast of co-host zijn gesprek te laten afmaken.
Laat geluidssignalen achter voor fouten
Het maken van fouten is niet erg. Dit gebeurt. Ze blijven niet voor altijd in je aflevering hangen omdat je niet live optreedt. Fouten uitsnijden is een eenvoudige manier om podcasts te bewerken, maar je moet jezelf een aanwijzing geven om ze in de opname te vinden.
Gelukkig zijn er een paar manieren om dit te doen. Je kunt een gesproken markering toevoegen waarin je zegt ‘verwijder het verhaal over het pizzarestaurant’. Neem dan een paar seconden pauze en ga door. Zoek tijdens het bewerken die pauzes op en verwijder de fouten. Een andere optie is een geluidsmarkering met een hoge toonhoogte, zoals een hondenklikker, die een piek in het volumeniveau maakt. Klik er een paar keer op nadat de fout is opgetreden en zoek de pieken tijdens het bewerken.
Zet het geluid uit als je niet spreekt
Bespaar jezelf wat bewerkingswerk door je microfoon te dempen wanneer je co-host of gast aan het woord is. Zo pik je hun stem niet op in je eigen microfoon en is er minder ruis die je later hoeft verwijderen.
Pro-tip: elke podcaster heeft een tool voor het onderdrukken van achtergrondgeluiden in zijn toolbox nodig. Gebruik Krisp voor een hoogwaardige podcasting-ervaring zonder achtergrondruis en echo.
Gebruik geluidseffecten spaarzaam
Geluidseffecten hebben hun plaats. Ze kunnen een bepaalde persoonlijkheid aan je show toevoegen. Maar ze kunnen ook te vaak afleiden en goedkoper laten klinken. Gebruik geluidseffecten alleen als de inhoud erom vraagt en blijf bij effecten die bij je merk en onderwerp passen.
Drink water
Drink minstens 200 ml water voordat u opneemt. Dit zal je maag kalmeren, je mond losser maken en je helpen focussen. Het vermindert ook het klikken in de mond, de natuurlijke klik- en plopgeluiden die we maken als onze mond droog is.
Neem voor elke persoon een apart kanaal op
Als je meerdere mensen hebt die in je show spreken, neem dan elk op hun eigen kanaal op. Dit geeft je controle over hun eigen volumes en geluidsprofielen tijdens het bewerken.
Je kunt elke persoon zichzelf laten opnemen op zijn eigen computer (ook wel een “dubbele ender” genoemd) of opnamesoftware gebruiken met een meersporenopnamefunctie.
Opnemen onder een deken
Als je vastzit in een rumoerige omgeving, kun je achtergrondgeluid gemakkelijk voorkomen door een deken over jou en je microfoon te leggen. Het is een grove techniek, maar het werkt. Dit is handig als je gedwongen wordt om opnames te maken in een druk hotel, je auto of flatgebouw.
Wees niet bang om een pauze te nemen
Probeer uw show op te splitsen in segmenten met logische plaatsen waar u een pauze kunt nemen. Het is het perfecte moment om de audio dubbel te controleren op problemen, meer water te pakken en uit te rekken om je hele opnamesessie los te blijven.
Pauzes zijn ook een goede gelegenheid om met je mede-presentator of gast te bespreken wat de toekomst biedt. Je kunt je gesprek plannen, notities bekijken en zelfs oefenen.
Verbeter uw internetbandbreedte
Als je een interview of gesprek via internet voert, is het van groot belang dat je je verbinding zo goed mogelijk functioneert. Dit verbetert de kwaliteit van de audio die je opnamesoftware opneemt.
Hoe vergroot je je bandbreedte? Welnu, behalve het upgraden van je internetverbinding, kunt je ook rechtstreeks op je router aansluiten (in plaats van draadloos verbinding te maken) Sluit daarnaast alle toepassingen die gebruik maken van internet en die u niet absoluut nodig hebt.
Zorg ervoor dat je je gasten instrueert om op een plek met een sterke verbinding te gaan zitten en indien mogelijk ook rechtstreeks op hun router aan te sluiten.
Voer een snelheidstest uit voor uw internetverbinding om de bandbreedte te controleren met behulp van deze gratis bron. Over het algemeen is een goede internetsnelheid 25 Mbps of hoger.
Vertrouw op je oren en maak aantekeningen
Waar het op neerkomt, is: vertrouw op je oren en denk er niet te lang over na. Hoewel zowat iedereen in eerste instantie een hekel heeft aan het geluid van zijn eigen stem, is het belangrijk om te luisteren naar alles wat je opneemt. Volg je instinct wanneer je de audiobestanden afspeelt als er iets niet klopt. Als je meer afleveringen maakt en de laatste snit leuk begint te vinden, maak dan aantekeningen van de opname-instellingen en probeer deze na te bootsen elke keer dat je achter de microfoon gaat zitten.
Vergeet de inhoud niet
De meest professioneel klinkende opname valt in het niets als het geen boeiende inhoud bevat. Vergeet niet alleen aandacht te besteden aan je techniek, maar ook juist aan wat een podcastaflevering interessant maakt.
Dit zijn de meest handige tips van BizTrends om een Podcast te beginnen vanaf het eerste moment. Vooral het begin is het wennen om een goede structuur te krijgen in het opbouwen van de podcast. Uiteindelijk gaat het om dat de luisteraar geboeid blijft maar vooral niet afhaakt door de externe factoren die wij hierboven beschreven hebben. We wensen je veel succes met je eerste Podcast!
In ons volgende deel zullen we meer ingaan op de apparatuur en software die het makkelijkst en beste werken.