HomeFinanceTorenhoge rentes ABN Amro brengt ondernemers in de problemen

Torenhoge rentes ABN Amro brengt ondernemers in de problemen

-


HOOFDPUNTEN

  • ABN Amro hanteert 10,5 % rente op ondernemerskredieten
  • Ondernemers met teruglopen inkomsten komen hierdoor in de problemen
  • Rentestop wordt door ABN Amro niet gehanteerd
  • ABN Amro is niet transparant over de kosten
  • Shureluck spant een procedure aan voor de te veel betaalde rente

ABN-Hanteert-hoge-rentes

Ondernemers in de problemen

Ondernemers met teruglopende inkomsten, die niet meer in staat zijn de torenhoge rentes van hun ondernemerskrediet bij ABN Amro te betalen komen in grote financiële problemen. Van de tijdelijke rentestop die de bank heeft aangeboden komt in de praktijk weinig terecht. Deskundigen noemen deze ondernemerskredieten die al jaren lopen ‘wurgkredieten’

Het TV programma Kassa heeft dit uitgezocht samen met Shureluck, een organisatie die ondernemers bijstaat. Bij bzowel Kassa als Shureluck zijn veel klachten van ondernemers binnen gekomen.

ABN Amro laat de rent-afschrijvingen gewoon doorgaan, zo laten ondernemers weten. ‘De rente moet nu toch eenmaal betaald worden’. Als de ABN Amro de vorderingen vanwege het nalaten van betalingen uit handen geeft aan een incassobureau, dan krijgen klanten te horen dat ze geen gebruik kunnen maken van de uitstelregeling. De rentestop van de bank was alleen geldig in de periode van april t/m september 2020.

Hoge Rente

De rente die ABN Amro bij deze ondernemerskredieten rekent blijkt volgens Kassa en Shureluck veel te hoog. Sommige ondernemers zitten al meer dan twintig jaar vast aan de ze wurgkredieten. Vanwege de hoge rente zijn ze niet eens in staat om af te lossen, als gevolg hiervan zijn er ondernemers die onder het bijstandsniveau terecht komen.

De rente bedraagt 10,5 procent, dit loopt al vanaf 2008 en is sindsdien onverminderd hoog. Opmerkelijk is dat de Europese Centrale Bank de marktrente vanaf 2008 juist verlaagde. In plaats van de rente op dat moment naar beneden bij te stellen kiest ABN Amro er voor om een flinke kostenopslag door te voeren. De bank informeert haar klanten niet over de hoogte van deze kosten, terwijl in de voorwaarden staat dat ze dit wel zouden moeten doen.

Procedure

Inmiddels zijn er bij Shureluck 400 ondernemers bekend die door de ABN Amro Bank in de problemen zijn gekomen. Samen met een advocatenkantoor gaat Shureluck een procedure tegen de bank starten om de teveel betaalde rente terug te eisen. Volgens de advocaat heeft ABN Amro heel wat uit te leggen over haar rentebeleid.

Reactie ABN Amro

ABN Amro heeft laten weten dat rente op ondernemerskredieten niet te vergelijken is met rente van consumentenkrediet. Ze laten weten dat als er ondernemers zijn met betalingsproblemen dan kunnen ze met de bank contact opnemen om tot een oplossing te komen.

Alex
Alexhttp://biztrends.nl
Mede-oprichter van BizTrends