HomeOndernemenWerkgevers: Maak arbeidsovereenkomsten flexibeler

Werkgevers: Maak arbeidsovereenkomsten flexibeler

-


  • Orginele artikel van: BNR Webredactie

Arbeidsvoorwaarden staan de crisisaanpak van bedrijven in de weg en dus is het hoog tijd voor een flexibilisering van de cao. Dat schrijven werkgeversorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN in de nieuwe cao-nota. Volgens hen zijn pijnlijke maatregelen, zoals een nullijn, onvermijdelijk.

Volgens de werkgevers is ‘wendbaarheid het vaccin voor ondernemingen’, zeker met het oog op een nieuw onzeker jaar na coronajaar 2020. In de nota staan aanbevelingen voor werkgevers voor het arbeidsvoorwaardenoverleg van het lopende jaar. Uitgangspunt voor hen is dat in toekomstige crises de arbeidsvoorwaarden de beste aanpak niet in de weg staan. Van een versobering is geen sprake, zegt Raymond Puts, directeur van werkgeversvereniging AWVN: ‘Het moet wendbaarder worden en aangepast worden op de situatie waar we nu in terecht zijn gekomen. Je kan dan denken aan loon, maar het gaat ook over hoe je je werktijden kan aanpassen op de drukte of hoe je thuiswerken vergoedt. Het gaat zeker niet alleen over versoberingen.’

Luister ook | ‘Corona bewijst gelijk commissie-Borstlap’

Onderverdeling in werkgevers

Toch vervolgt Puts dat versoberingen in sommige omstandigheden wel nodig zijn. ‘Het kan in situaties op versoberingen neerkomen.’ Daarom moet er volgens de directeur gekeken worden naar drie verschillende soorten werkgevers. ‘Je hebt een deel waar het goed gaat, een deel waar het slecht gaat en er ook weinig perspectief is en je hebt nog een deel die hard geraakt is, maar wel perspectief hebben. Daar proberen we een goede balans te vinden. (…) Daar waar het echt slecht gaat moet ook het gesprek gevoerd worden hoe je samen als werkgever en werknemer door deze crisis komt’, aldus Puts.

Luister ook | Spoedwet moet recht op thuiswerken verzekeren

Alex
Alexhttp://biztrends.nl
Mede-oprichter van BizTrends