HomeTechAirPods Max-review: hoe geslaagd is dit debuut van Apple?

AirPods Max-review: hoe geslaagd is dit debuut van Apple?

-

Het leek duidelijk: voor alles dat met audio te maken heeft, vertrouwde Apple op Beats, het merk van Dr. Dre dat het in 2014 voor een slordige 2,2 miljard euro overnam. Inmiddels lijkt die filosofie  overboord gegooid, want Apple kondigde eind 2020 opeens de eerste eigen over-ear-hoofdtelefoon aan: de AirPods Max. De experts van Tweakers bekeken dit debuut van Apple.

Uiterlijk en accessoires

Over smaak valt niet te twisten, dat geldt ook voor het uiterlijk van de AirPods Max. Wat ons betreft is de Max stijlvol, met zijn opvallend grote en rechthoekige oorschelpen. Door de mooi afgeronde hoeken valt het formaat gelukkig niet zo op. Het is fijn dat Apple verschillende tinten levert, al zijn wij vooral blij dat we met de grijze variant de straat op moesten en niet met de roze. Het formaat van de oorschelpen merk je met name als je de AirPod Max opzet en dan is het vooral prettig.

De Max is zwaar, maar zit comfortabeler dan je op basis van zijn gewicht zou verwachten. Met 385 gram is de hoofdtelefoon beduidend zwaarder dan de meeste gangbare modellen. Om de WH-1000XM4 er meteen maar bij te halen: die weegt 254 gram en dat verschil voel je goed. Het komt doordat Apple veel metaal heeft gebruikt in de behuizing. Wat verder opvalt zodra je de AirPods Max opzet, is de verende verbinding tussen de beugel en de oorschelpen. De veer zorgt ervoor dat de oorschelpen een beetje naar binnen kantelen. Het maakt dat de onderkant van de oorschelp net zo goed tegen je hoofd wordt gedrukt als de bovenkant. Het verhelpt een bekend euvel van hoofdtelefoons, namelijk dat de onderkant van de oorschelpen iets van je hoofd afstaat waardoor het geluid dat je wil horen weglekt, terwijl geluid dat je niet wil horen juist binnendringt.

De hoes die Apple meelevert is dus Smart Case gedoopt. Er is veel kritiek op en daar kunnen we ons wel in vinden. De hoofdtelefoon blijft gedeeltelijk onbeschermd en dat is zonde, zeker bij een apparaat van 630 euro. Het Smart-deel van de naam wil niet zeggen dat er elektronica in de hoes is verwerkt. Het gedeelte waar Apple op doelt zit meer in de hoofdtelefoon. In beide oorschelpen zijn sensoren gebouwd die doorhebben of je de hoofdtelefoon op hebt of niet. Als je hem op hebt, hoor je muziek. Til je een oorschelp van je oor, dan pauzeert de muziek. De sensoren zorgen er ook voor dat je stroom kunt besparen. De AirPods Max heeft een low power- en zelfs een ultra low power-mode, en de Smart Case speelt bij beiden een rol. Het opslaan van je koptelefoon in de Smart Case activeert de low power-mode direct, terwijl dat normaal pas na 5 minuten gebeurt. De ultra low power-mode activeert na 18 uur inactiviteit in de Smart Case.

Ook dit is opvallend: Apple geeft aan dat de AirPods Max het 20 uur volhoudt. Als wij een batterijtest doen, komen we daar ook op uit. Tenminste, als we de Max met een Apple-apparaat verbinden. Als we hem aan een Android-telefoon koppelen, gaat de batterij opeens maar 16 uur mee.

Goed geluid

De grote vraag is natuurlijk hoe de AirPods Max klinkt. Het antwoord daarop is simpel: goed. Om hem er maar weer bij te halen: de hoofdtelefoon klinkt duidelijk beter dan de Sony WH-1000XM4. De AirPods Max wint het zowel in het laag als het hoog. Het hoog is bij de Max gewoon een stuk helderder dan bij de XM4 en zowel het laag als het hoog zijn bij de AirPods Max veel beter gedefinieerd. Je hoort dus veel meer detail.

De tweede audio-eigenschap waar Apple mee schermt, is spatial audio. Dat wil niet alleen zeggen dat het geluid ruimtelijker klinkt. Het draait hier vooral om head tracking, wat betekent dat het geluid reageert op bewegingen van je hoofd. Als je geluid van links hoort komen en je reageert door die kant op te kijken, hoor je het geluid dus opeens van voren komen. Andersom is het effect meestal duidelijker. Als geluid van voren komt en je draait je hoofd naar links, hoor je het geluid niet meer van voren, maar vooral in je rechteroor.

Het leek duidelijk: voor alles dat met audio te maken heeft, vertrouwde Apple op Beats, het merk van Dr. Dre dat het in 2014 voor een slordige 2,2 miljard euro overnam. Inmiddels lijkt die filosofie  overboord gegooid, want Apple kondigde eind 2020 opeens de...AirPods Max-review: hoe geslaagd is dit debuut van Apple?