HOOFDPUNTEN
- De bitcoin is een digitale eenheid die bestaat uit 24 unieke cijfers en letters
- In 2008 is de Bitcoin ontstaan uit wantrouwen naar de banken
- Er zijn meerdere cryptovaluta, ook wel “altcoins” genoemd
- Je kan via Nederlandse wisselkantoren bitcoins kopen met Ideal
- De Bitcoins bewaar je in je ‘Wallet”
Ben je nieuw in de wereld van Bitcoin? Ik ga je helpen. Na het lezen van dit artikel kun je als beginner direct aan de slag op een simpele veilige manier. Een beginner die wil starten met Bitcoin zal snel stuiten op informatie die al snel overslaat in vakjargon en moeilijke termen waardoor je snel zal afhaken. Mij te moeilijk, het zal wel. Aangezien de meeste Cryptovaluta-websites nog te vaag zijn over dit onderwerp zal ik in dit artikel je stap voor stap meenemen om de eerste beginselen te leren over het aanschaffen van een bitcoin. Om te beginnen leg ik je kort uit wat een bitcoin is.
In dit bericht
Wat is een Bitcoin?
De naam ‘Bitcoin’ betekent eigenlijk een munt van eenen en nullen. Het is dus eigenlijk een codemunt. Iedere bitcoin is dus eigenlijk een uniek rijtje van 34 letters en getallen. Deze code bestaat dus alleen maar op de computer en is dus niet letterlijk tastbaar. Zo’n code kun je kopen op de computer en vervolgens kun je hem naar iemand sturen om mee te betalen. Meer is het feitelijk niet. Bitcoin is dus een systeem op internet om codes naar elkaar te versturen.
Ontstaan bitcoin
Met het groeiende aantal online bestellingen en dus betalen (transacties) en het stijgende wantrouwen richting banken na de financiële crisis van 2008 is de vraag gestegen naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Dit betaalmiddel zou naast het bestaande financiële systeem moeten kunnen bestaan.
Bitcoin is het antwoord op de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Je kan bitcoin het beste zien als een digitale vorm van cash geld: een manier van waarde uitwisseling rechtstreeks van persoon naar persoon, zonder dat er een derde partij (bijvoorbeeld een bank) bij betrokken is. Dit noemen we peer-to-peer.
Wat betekent Cryptocurrency?
Cryptocurrency is een verzamelnaam voor de verschillende virtuele munten als Bitcoin, Ethereum, Ripple en een veelheid aan ‘altcoins’, alternatieve en kleinere munten.
Goed! Nu ik je in het kort heb verteld wat een bitcoin is, namelijk dat het is echt niets meer en niets minder dan wat ik nu heb uitgelegd, ga ik je uitleggen hoe je begint met het aankopen van je eigen eerste bitcoin.
Als beginner Bitcoin kopen op een eenvoudige, snelle maar vooral veilige manier
1. Bitcoins kopen via een wisselkantoor
Een wisselkantoor handelt in Bitcoin en kopen en verkopen deze met als doel om winst te maken. In een wisselkantoor kun je op een eenvoudige wijze veilig bitcoins kopen én verkopen via bijvoorbeeld iDeal en deze manier is daarom zeer aan te raden voor beginners.
De meeste wisselkantoren hebben een dagelijkse aankooplimiet van enkele honderden euros.
Kopen en verkopen via een wisselkantoor is niet altijd de goedkoopste manier, aangezien wisselkantoren een klein tarief in rekening brengen voor het omwisselen van cryptovaluta. Het voordeel is dat o.a. Bitvavo.com een van de goedkoopste platformen van Nederland is, aangezien zij lage handelskosten hanteren.
Voordelen
- Bitcoin kopen met iDeal
- Eenvoudig, snel en veilig
- Eenvoudige verificatie
Nadelen
- Niet noodzakelijk de goedkoopste optie
- Mogelijkheid dat je je moet registreren/identificeren. Hierdoor kan het wat langer duren voor je kunt starten
2. Goedkoop Bitcoin kopen via een exchange
Op diverse online handelsplatformen worden kopers en verkopers van cryptovaluta samengebracht. Dit wordt een bitcoin exchange genoemd. Een exchange koopt of verkoopt zelf géén Bitcoin, maar speelt alleen een faciliterende rol voor handel tussen bezoekers. Meestal betaal je voor het gebruiken van de exchange transactiekosten. Deze kunnen per individuele crypto exchange verschillen. Je bitcoins verkopen of kopen op een exchange is bijna altijd de goedkoopste optie, omdat hun lagere kosten hanteren. Het is echter ook omslachtiger dan een wisselkantoor en vergt enigszins een technisch inzicht. Ook zal je je hoogstwaarschijnlijk moeten identificeren via ID-kaart of paspoort. Het is daarom als beginnende gebruiker niet altijd de meest makkelijke optie, tot je een basiskennis hebt. Een platform als Bitvavo is aan te raden voor beginners. Een exchange welke aan te raden is als je enige kennis hebt opgebouwd is Binance.
Na registratie kun je geld overmaken naar de exchange, meestal via een bankoverschrijving. In de toekomst zullen er meer iDeal accepteren hoogstwaarschijnlijk. Je stuurt bitcoins naar een voor jouw unieke exchange wallet. Is het geld of de Bitcoin binnen, dan kun je hiermee cryptovaluta kopen welke op het handelsplatform worden aangeboden. Eenmaal gekocht kun je deze weer bewaren in een hardware wallet of je kunt ze op de exchange bewaren (alleen verstandig voor korte periode i.v.m gevaar voor hackers).
Voordelen
- Goedkoop
- Groot aanbod “altcoins”
Nadelen
- Technische kennis vereist
- Duurt vaak langer ivm. registratie.
Bitcoins kopen, verkopen & handelen
Bitcoin kopen kan op allerlei manieren en verschillende plekken. Er zijn diverse bedrijven die via websites bitcoins kopen of verkopen. In Nederland zijn er verschillende aanbieders. We hebben voor jou de meest gebruiksvriendelijke op een rijtje gezet. Onze favorieten zijn:
- Bitcoinmeester.nl
- Bitvavo.com
- Bitonic.com
Oke. Ik heb mijn favoriete manier en platform nu gekozen. Wat nu?
Allereerst moet u een account aanmaken. Zodra u dit hebt gedaan, kunt u euro’s op uw account storten. Het storten van de euro’s kan o.a. met iDeal. Dit raad ik u ook aan omdat dit het makkelijkste is. Nadat u euro’s hebt gestort op uw account, kunt u direct bitcoins kopen of andere cryptovaluta aanschaffen. Laat u de munten in uw account? Verkoopt u de munten weer of wilt u ze ergens anders heen sturen? Dat is volledig aan jou!
Wallet
Vervolgens ontvang je kort erna de bestelde bitcoins in je wallet. Een bitcoin wallet is net een online bankrekening, maar dan voor bitcoins. Je kunt met je wallet bitcoin ontvangen, verzenden en beheren. Een bitcoin wallet download je op je pc, mac of op je smartphone. De wallet maakt contact met de blockchain en laat zien hoeveel bitcoins van jou zijn.
Verkopen gaat op dezelfde manier, maar dan andersom; je ontvangt een bitcoinadres om bitcoins naartoe te sturen en geeft aan op welk rekeningnummer je de uitbetaling wil ontvangen.
Klaar om te handelen
Dat is het! Je hebt nu je eigen bitcoin aangekocht, een eigen wallet gecreëerd en kan nu zelf handelen. Je kunt nu elk moment van de dag via je gekozen exchange platvorm zien hoe het met je huidige koers gaat. Succes en veel plezier!
Risico’s
Hoewel de bitcoin steeds meer mainstream aan het worden is kleven er nog altijd risico’s aan het handelen in deze digitale munt. Zo kan de koers behoorlijk onstuimig zijn en dat kan zeer positief uit vallen, maar ook zeer negatief. Waar de een denkt dat de koers richting de $ 200.000,- gaat denkt de ander dat de koers zich rond de $ 35.000,- zal stabiliseren.
Ons advies: Stop geen geld in bitcoins als je dit echt niet kan missen, maar wil je met een beetje risico flink rendement halen, ga er dan voor!
Heb je nog vragen nav. dit artikel of heb je goede of slechte ervaringen in het handelen met bitcoins of andere cryptomunten laat het ons weten in de reacties!