HomeTechDe beste manier om je wifi-netwerk te beschermen

De beste manier om je wifi-netwerk te beschermen

-


HOOFDPUNTEN

  • Maak een gastnetwerk
  • Kies een sterk wachtwoord
  • Maak gebruik van een WPA2 sleutel
  • Zorg dat de router instellingen niet toegankelijk zijn voor gasten

Wifi netwerk beschermen

We zijn zo nauw verbonden met internet dat zodra gasten of vrienden ons thuis bezoeken, ze eerst zeggen: “Wat is het wifi-wachtwoord?” in plaats van: “Hoe gaat het?”

Lang niet iedereen begrijpt dat het vrijgeven van deze informatie onveilig is. Gasten kunnen per ongeluk geïnfecteerd raken met een computervirus of een reeds geïnfecteerd apparaat op je netwerk aansluiten. Sommige soorten malware kunnen andere apparaten infecteren die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.

Een gastnetwerk

Je kunt tegelijkertijd veilig en gastvrij zijn. Hiervoor moet je namelijk een gast-wifi-netwerk maken. Het vertegenwoordigt een apart toegangspunt op je router. Al je apparaten in huis moeten verbinding maken met het hoofdnetwerk. Het gastnetwerk wordt een apart toegangspunt dat ook internettoegang biedt maar niet wordt verstoord met het thuisnetwerk. Het is speciaal voor gasten gebouwd.

Het creëren van een gastnetwerk is eigenlijk een win-win-aanpak. Je gasten kunnen hiermee ongehinderd internetten en tegelijkertijd blijven uw eigen apparaten en gegevens veilig.

Een wifi-netwerk voor gasten maken

Het opzetten van een gastnetwerk is vrij eenvoudig. Het is ook gratis. Je hoeft geen extra geld te betalen voor internet en je hoeft geen extra internetkabel te kopen.

Hoogstwaarschijnlijk staat je router het automatisch toe om een ​​gastnetwerk te maken. Ga gewoon naar de routerinstellingen en activeer deze. Typ eerst het IP-adres van je router in de browser, meestal 192.168.0.1. Als het niet werkt, kun je het adres vinden in de handleiding van je apparaat.

Voordat je een gastnetwerk aanmaakt, is het raadzaam om het wachtwoord te wijzigen. Als je het nog nooit hebt gedaan, kun je je login en wachtwoord terugvinden in het internet-contract of de handleiding. Het is ook wenselijk om de routerfirmware bij te werken. Er worden van tijd tot tijd veiliger versies uitgebracht. Hackers richten zich graag op oude routers en hebben tal van kwetsbaarheden.

Navigeer door de routerinstelling en zoek naar de optie Gastnetwerk. Het kan worden verborgen in een van de subcategorieën. Als je het niet snel kunt vinden, lees dan nogmaals de gebruikershandleiding of zoek op internet door het routermodel te typen. Voor oude of goedkope routers kan het nodig zijn om het gastnetwerk handmatig in te stellen.

Nadat je het gastnetwerk hebt ingeschakeld, kunt je er een nieuwe naam van maken. Voor sommige routermodellen kan het eruit zien als een SSID. Je gasten zullen deze naam zien in de lijst met beschikbare netwerken.

Soms duurt het enkele minuten voordat het nieuwe netwerk verschijnt. Voordat je het gaat gebruiken, moet je deze checklist doorlopen:

• Stel een netwerkwachtwoord in. Doe dit direct nadat je de netwerknaam hebt ingevoerd. Hoewel het een gastnetwerk is, mogen alleen gebruikers met wachtwoorden er verbinding mee kunnen maken.

• Om onderschepping van Wi-Fi-gegevens te voorkomen, selecteer je het versleutelingstype. Kies voor WPA2. Het is een sterk algoritme dat alle moderne apparaten ondersteunen.

• Schakel de optie uit waarmee bezoekers toegang hebben tot netwerkbronnen. Gasten zouden geen mappen of bestanden of andere informatie moeten kunnen zien. Sommige routers noemen deze optie Isoleren terwijl je het thuisnetwerk isoleert van het gastnetwerk.

• Schakel de optie uit die toegang geeft tot routerinstellingen. Gasten moeten namelijk niet de mogelijkheid hebben om je routerinstellingen te kunnen wijzigen.

Zo! Nu ben je klaar om te gaan.

Tip! Als extra beschermingsmaatregel kunt je je verbinding en verkeer beveiligen met behulp van een VPN. Je kunt het op de router installeren en configureren voor het lokale netwerk en het gastnetwerk.